Wat houdt pijnmanagement precies in?

Leven met chronische pijn is geen pretje. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei manieren om het leven een stuk draaglijker te maken. De meeste mensen denken hierbij vaak aan medicatie, maar dit helpt lang niet altijd bij chronische pijn. Geldt dit ook voor jou? Dan biedt pijnmanagement ongetwijfeld een uitkomst. Steeds meer mensen met chronische pijnklachten richten zich tot deze methode. Dankzij pijnmanagement leer jij namelijk jouw pijn te onderdrukken. Lijkt het jou wel wat? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd wat pijnmanagement nu eigenlijk precies is. Wij vertellen je in deze tekst precies wat het nu eigenlijk is.

Pijn in het bewegingsapparaat

Wanneer we het hebben over chronische pijn, is er onderscheid te maken in verschillende klachten. Zo zijn er mensen met pijnlijke botten, spieren en gewrichten, maar ook met bijvoorbeeld hoofdpijn. Pijnmanagement heeft geen zin bij hoofdpijn. Deze methode werkt namelijk alleen bij chronische klachten aan het bewegingsapparaat. De behandeling richt zich tot de pijnlijke plek in jouw bewegingsapparaat. Doel van pijnmanagement is de pijn te onderdrukken. Dit maakt het een stuk makkelijker om in het dagelijks leven om te gaan met pijn.

Actiever worden

Zoals we hierboven reeds aanhaalden, richt pijnmanagement zich op het onderdrukken van de pijn. Hierdoor word jij een stuk actiever, want je hebt minder snel pijn. Denk niet dat pijnmanagement jou verlost van de pijnklachten, want dit is niet het geval. Wil jij bijvoorbeeld een dagje weg naar Amsterdam en hier Madame Tussaud bezoeken? Denk dan niet dat je de gehele dag pijnvrij doorkomt. Met pijnmanagement is het echter wel mogelijk om dit soort uitstapjes te maken. Jij leert jouw dag namelijk in te delen, waardoor een afwisseling ontstaat tussen rust en activiteit. Je ervaart zo snel genoeg dat je een stuk minder last hebt van de pijn dan voorheen.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Pijnmanagement lijkt dus ideaal voor mensen met chronische pijn. Indien jij er veel tijd en aandacht aan besteedt, is dit inderdaad het geval. Verwacht echter niet dat je met één cursusje direct al weet wat je moet doen om de pijn te onderdrukken. Nee, want hier gaan heel wat meer cursusdagen overheen. Bovendien vraagt het veel van jezelf, omdat jij degene bent die het meeste moet doen. Je krijgt bij pijnmanagement namelijk vaak allerlei oefeningen mee. Pak dit vooral op, want anders lukt het jou nooit om de chronische pijn te onderdrukken. In dat geval zit jij voor de rest van je leven vastgekluisterd aan de bank of het bed. En zeg nou zelf: dat wil jij toch ook niet?